Cum să ne ajutăm copiii să învețe?

Cum să ne ajutăm copiii să învețe?
  • Smile English Cllub
  • 29-Aug 2016
  • 251

Cum să ne ajutăm copiii să învețe? este o întrebare care îi preocupă deseori pe părinți. Evident că aceștia din urmă au un rol deosebit în ajutorarea propriilor odrasle.

Interesul pe care îl manifestă părinții față de școală, față de ceea ce învață copilul (copiii) lor, este direct proporțional cu dorința elevului de a învăța. Atunci cînd părinții se vor interesa de ceea ce au făcut copiii lor la școală în fiecare zi, de cum și-au petrecut ziua, ce le-a plăcut sau ce le-a displăcut la anumite discipline, cu siguranță copiii vor simți că ceea ce fac nu este lipsit de importanță, ci este ceva care contribuie la dezvoltarea lor personală. E bine ca părinții să acorde timp pentru discuțiile cu copiii, măcar un sfert de oră, în care să comunice despre școală, să le arate copiilor că școala nu este locul în care ei merg doar pentru ca să nu stea acasă.

Aprecierea obiectivă a copiilor pentru succesele sau realizările lor. Nu este indicat ca părinții să își supraaprecieze copilul – ”Ești mereu cel mai bun”, dar nici să îl subaprecieze – ”Nu ești bun de nimic”. Ambele acțiuni vor conduce la creșterea frustrărilor învățăceilor.

Dezvoltarea interesului pentru lectură. Fără îndoială lectura este extrem de importantă și îi ajută enorm pe copii să aibă succes atît la școală, cît și ulterior, în viață. Dar nici un exemplu nu este mai relevant și mai motivant decît exemplul propriului părinte. Cînd copilul trăiește într-un mediu în care se citește des, fie măcar și ziarul, sau site-ul de știri preferat, cu siguranță va fi captivat să citească și el. Însă nu trebuie părinții să le impună spre lectură preferințele lor, ci să le respecte alegerile lor în materie de citit.

Timpul destinat relaxării nu trebuie să constea doar din timp petrecut în fața televizorului sau a calculatorului. Acest tip de relaxare trebuie limitat întrucît contribuie la micșorarea creativității și imaginației.

Respectarea ritmului biologic propriu. Fiecare copil are ritmul său de învățare – unii deprind foarte ușor, în timp ce alții au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a memoriza ceva, sau pentru rezolvarea unui exercițiu. Părinții trebuie să aibă răbdare și să nu încerce să le rezolve ei exercițiul pe care aceștia nu îl pot face.

Fiecare copil este unic, individual, dar părinții sunt cei care pot influența benefic personalitatea acestora