Cum trebuie să fie un profesor?

Cum trebuie să fie un profesor?
  • Smile English Cllub
  • 03-Jan 2016
  • 430

A fi profesor nu înseamnă doar de a povesti o temă din carte, a da teme pentru acasă sau a oferi teste de verificare a cunoștințelor. Să fii profesor înseamnă cu mult mai mult decât aceasta. Este capacitatea de a găsi limbă comună cu studenții, a alcătui metode pentru predarea și explicarea eficientă a unei teme noi, a stabili ”dispoziție” în clasă și a fi mereu gata să răspunzi la întrebările care apar pe parcursul lecției.

O mulțime de oameni în zilele noastre percep lucrul pe care îl fac ca fiind un loc unde ei vin, pun bifă și pleacă acasă. Atitudinea dată ar lucra în multe domenii așa precum angajații unei bănci, vânzător la magazin, casier, frizer, dar nu și profesor. Un profesor adevărat ar trebui să aibă o atitudine diferită față de lucrul său. În primul rând, este util de a găsi căi spre ”inima” studenților. Profesorul are ca scop de a simți dispoziția fiecărui student și de a-i găsi cheița necesară astfel ca materialul explicat să fie perceput la maxim.

Răbdarea este un alt lucru indispensabil care stă la baza predării. Există un număr mare de oameni care nu înțeleg informația explicată din prima dată. Menirea profesorului este de a ajuta studentul să perceapă lucrurile dificile pentru el. Dacă este nevoie să se repete tema, atunci asta și trebuie făcut. Întrebarea de genul ”Ce nu este clar?” și în același timp profesorul având ochii pe tablă și nici într-un caz la studenți, după care urmează ”Dacă totul e clar, mergem mai departe”. În cazul că cineva are curajul să-i adreseze o întrebare profesorului,  acesta ridicând vocea spune ”Dar nu am mai explicat deja asta?” Astfel, studenții nici nu îndrăznesc să afle răspunsuri la întrebările lor.

O astfel de situație este foarte răspândită în zilele noastre. Audienții pleacă acasă cu temele neînțelese și la rândul lor au de realizat lucrări sau proiecte în baza celor trecute la lecție. Nu este oare această situație incorectă și n-ar trebui ceva schimbat în așa cazuri? Studenții sunt cei care trebuie învățați cum se cuvine, căci ei sunt viitorii profesioniști la care vom apela tot noi, și în dependență de cunoștințele lor, vom primi calitatea lucrului făcut.

Profesorul e cel care ne instruiește, ne învață, astfel oferindu-ne un viitor. El este cel care ne oferă cunoștințe și studenții depind de el în mod direct. Este nevoie de a atrage mai multă atenție predării și explicării materialului, căutând metode convenabile și încercând din toate putințele de a ajuta persoana care stă în bancă în fața ta și tânjește după cunoștințe.